Mooie boekrecentie in het prestigieuze blad De Schuttevaer

Recensie in Schuttevaer door Sander Klos, Woensdag, Februari 12, 2020

Jan Zwart kijkt terug naar jeugd op zee en binnenwater

Jan Zwart keek terug op zijn leven en beschrijft in het boek ‘De Schipper en de vader - ervaringen op het water van een Zaanse jongen’ hoe hij als puber in de jaren ‘60 kennismaakte met de binnen- en kustvaart.

Zwart voer in zijn jeugd in vakanties regelmatig mee op de kustvaarder Dependent van kapitein Visser uit Kampen en later de Dependance uit Delfzijl.

‘Ik maakte reizen naar Engeland, Denemarken, Polen en België. De Groningse kapitein Wildeboer voer altijd, weer of geen weer’, zegt Zwart erbij.

Zwart bleef als 13-jarige al direct in de eerste klas van de HBS in Zaandam zitten. ‘Het lukte me gewoon niet.’ Later stapte hij daarom over naar de Mulo.

Als 16-jarige kocht hij een brommer en dat verminderde zijn ‘trek naar zee’. Zijn ouders zagen weinig toekomst in de kustvaart en moedigden hem aan richting binnenvaart. Via een advertentie in Weekblad Schuttevaer ging hij enkele weken

als lichtmatroos/ deksjongen mee op een binnenschip (62 meter, 600 ton). De ervaringen met de wispelturige schipper waren niet optimaal, maar het werk aan boord bevalt hem. Helpen de dieselmotor te starten door de schroefasrem los te zetten, de zes lonthouders uit de cilinders te draaien, het zware vliegwiel tornen tot tegen de compressieslag, de oliedruk voor te pompen en de vetpotjes te vullen. ‘Dan kwam dat mooie moment: starten met die hele handel!’

Redding

Zwart schrijft zijn boek met flashbacks en neemt de lezer vanaf het starten van de diesel mee naar zijn bijna-verdrinkingsdood op achtjarige leeftijd. Door onoplettendheid rijdt hij in 1959 met zijn fiets de Zaan in en weet niet boven te blijven. Hij komt weer bij op de kade, want de passerende Aly Swolfs heeft het zien gebeuren en duikt hem achterna. Zestig jaar later beschrijft Zwart het weerzien met de inmiddels 80-jarige in Westzaan. ‘Met het bedrag dat mijn vader haar gaf, waarvan ik dacht dat het maar weinig was, kon zij nieuwe

"pumps" kopen.’ In het verdere relaas geeft Zwart mooie kenschetsen van het varend bestaan op zout en zoet water in die jaren. Nadien werkte hij bij de KLM en werd oprichter van onder meer de Nederlandse tak van Mission Aviation Fellowship.

Het 156 pagina’s tellende boek kost 19,99 euro (ISBN 978 946 389 8003).












BeantwoordenDoorsturen
2,41 GB (16%) van 15 GB gebruikt
Laatste accountactiviteit: 29 minuten geleden
Details


Reacties

Mooie recensie!
Erik, op 14-02-20
Dank je Erik. Vond ik ook!